Fabryka została założona w XIX w. przez pradziadka obecnej Pani Prezes Anety Gurgul.
Pierwsza nazwa fabryki brzmiała: PAROWA FABRYKA BISZKOPTÓW, PIERNIKÓW I CUKRÓW STANISŁAW GURGUL W JAROSŁAWIU. Fabryka produkowała bardzo szeroki asortyment wyrobów cukierniczych.
Były to m. in.:
Wyroby fabryki Stanisława Gurgula polecane były dla ludzi chorych przez Komisję Przemysłową Krakowskiego Towarzystwa Lekarskiego i dostarczane na dwory Królestwa Wielkiej Brytanii, Francji, Prus i Rosji. Po II wojnie światowej w latach 50-tych fabryka została znacjonalizowana. Od roku 1952 do 1993 występowała pod inna nazwą. W tym czasie jednak produkowała takie wyroby cukiernicze jak: biszkopty, precle, paluszki telewizyjne. W 1993 roku wróciła do spadkobiercy prawowitych właścicieli i otrzymała nieco zmienioną nazwę.
W kolejnych latach przeprowadzono liczne modernizacje, wprowadzając nowe urządzenia m. in. zakupiono tunele do pakowania wyrobów w folię termokurczliwą zapobiegającą wysychaniu produktów. Stosujemy opakowania ekologiczne, są to kartoniki z tektury wyścielone pergaminem i zabezpieczone folią. Nasze produkty pakowane są także w tzw. wypraski.
Wyroby są regularnie badane pod względem fizykochemicznym i mikrobiologicznym w autoryzowanych laboratoriach. Posiadamy także własne laboratorium zakładowe oraz wewnętrzną kontrolę jakości. W 2004 roku wprowadziliśmy system HACCP, aby zwiększyć kontrolę nad jakością produkowanej żywności.
Obecnie fabryka specjalizuje się w wypieku biszkoptów podłużnych.
Od 2007 roku fabryka działa w formie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością.
Naszą misją jest: „Produkować dobrą zdrową polską żywność”
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia” jako Animator Klastra „Podkarpackie Smaki” na mocy uchwały rady Klastra z dnia 11/05/2016 r., przyjął nas jako nowych członków Klastra „Podkarpackie Smaki”.